Tahtakuşlar Etnografya Müzesi:
 

Mitolojik İda Dağı’nın eteklerinde kurulu Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Türkmenlerin kültür ve sanatını gözler önüne seren, Unesco ödüllü bir mekân. Akçay’dan 6 km. sonra Çamlıbel yoluna girdiğinizde sol yol sizi Tahtakuşlar’a , sağ yol ise Çamlıbel’e ulaştırıyor. Takiben 1-2 km. sonra Tahtakuşlar Köyü’ne girdiğinizde Etnoğrafya Galerisi karşınıza çıkıyor. Alibey Kudar tarafından kurulan galeri, 1991 yılında açılan Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi ile aynı zamanda 1992 yılında açılan ve Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisi. Galeride, Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim, ev eşyaları, aletleri, halıları ve çadırları her türlü sanat yapıtları, yazmalar, kolyeler, nazarlıklar...vb. ile dünyada sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası yıl boyunca sergileniyor. Haftanın her günü açık.


Sütüven Çağlayanı: 
Zeytinli-Beyoba üzerinden ulaşılan çağlayan görülmeye değer yerlerden. Kızılkeçili Çayı üzerinde.

Hasan Boğuldu:
Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sütüven Çağlayanı’nın biraz ilerisinde doğal kayanın havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeri. Masa ve oturacak yerler bulunmakta.


Zeytinli:
Akçay-Edremit Karayolu’ndan 2 kilometre içeride bulunan Zeytinli Beldesi Kazdağı eteklerinde kurulmuş şirin bir kasaba. Mehmetalan Köyü’nden Kazdağı’nın zirvesine ulaşılıyor. Hasan Boğuldu ve Sütüven Şelaleleri hemen Zeytinli’nin 1-2 kilometre üstünde. Beyoba Köyü’nden sonra bu şelalelere ulaşılıyor. Zeytinli’de eski sistem zeytinyağı elde edilen fabrikaları gezebilirsiniz. Zeytinli Çay Bahçesi, Zeytinli Çayı’nın kenarında bulunan piknik ve mesire yeri, Zeytinli merkezden 500 metre ileride.

 

Zeytinli Altınkum Mevkii: 
Zeytinli’nin Akçay bölgesinde bulunan Altınkum mevkii; belediye plajı, çay bahçeleri, otel, motel, pansiyon, yeme-içme tesisleri ve eğlence yerleri ile turizme hizmet sunmakta.


 

Kızılkeçili-Çağlayan: 
Kızılkeçili Çayı, Sarıkız yaylasından çıkarak, derin ve geniş bir vadide ilerleyerek Kızılkeçili Köyü’nün yanından geçiyor. Kızılkeçili Akçay’a 2 kilometre uzaklıkta. Çağlayan piknik yeri köyün hemen yanı başında. Çay kenarı piknik için son derece elverişli olup, ulu ağaçların gölgelediği şirin bir köşe. Akçay-Kızılkeçili arası yürüyüş yapmak isteyenler için son derece uygun. Köyün merkezinde ayrıca şirin bir çay bahçesi mevcut. Sütüven Şelalesi’ne bu köy üzerinden de ulaşılabiliyor.

Tahtakuşlar Köyü ve Kazdağı Türkmenleri: 
Oğuz boylarından biri olan 'Ağaç Eri'ler, 13. yüzyılda Moğol baskısından kaçarak Hazar Denizi'nin kuzeyine göç etmişler. Önce Horasan'a, ardından Irak'a uzanan bu göç öyküsü, Toroslar'a kadar devam etmiş. Tahta işlemedeki ustalıkları nedeniyle, onlara "Tahtacı Türkmenleri", kısaca "Tahtacılar" denmiş. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u almayı kafasına koyduğu zaman, kullanacağı gemi ve kızakların kerestelerinin İda Dağı'ndaki ağaçlardan işlenmesini emretmiş. İşin 'erbabları'nın Toroslar'da yaşadıkları anlaşılınca, Tahtacı Türkmenleri'ne yeni bir göç yolu gözükmüş. Padişahın fermanı üzerine develerini yükleyip İda'nın yolunu tutan Tahtacılar, burada Midilli isyanlarını bastırmada da kullanılan 67 adet geminin yanı sıra, birçok ahşap malzeme de yapmışlar. Fetih sonrasında yöreyi terk etmeyip, Türkmen geleneklerini sürdüren köyler kurmuşlar.

Kaz Dağı'nın görkemli ağaçları büyük yangınlar geçirmeden önce, yörede av hayvanlarının bolluğu anlatılır. 1860'larda yerleşik düzene geçen Türkmenler, bu yüzden kurdukları köylerden birine "Kuşlar Bayırı" demişler. 1948'de, köyün adını, alın teri döktükleri ağaçlara ve geleneklerine saygıyla, "Tahtakuşlar" olarak değiştirmişler.

Altınoluk'tan Akçay'a doğru giderken, yolun 15. km.sinden (Akçay’a 5 km. kala) sola sapıp iki kilometre asfalt bir yol ile Tahtakuşlar Köyü'ne ulaşılıyor. Edremit Körfezi'nin mavisi ile sırtını yasladığı dağların yeşilinin içine saklanmış bir inci beyazlığındaki evleri ile ilk görenleri büyülüyor, Tahtakuşlar.

Zeytinyağı Fabrikaları: 
Sızma ve kontinü denilen sistemlerle zeytinin sıkılarak zeytinyağı elde edildiği fabrikalar şehir merkezinde görülebilir. Ayrıca zeytin, zeytinyağı, sabun gibi ihtiyaç maddeleri ticareti yapan bir çok dükkan ve mağazalar görülmeye değer.

Edremit Kadıköy: 
Edremit’e 3 kilometre mesafede bulunan Kadıköy, çam ormanlarıyla kaplı, temiz havasıyla tercih edilen şirin bir köy. Kadıköy’e 1 kilometre mesafede bulunan Şıpşıp Dede, büyük bir kayanın kenarında, kapalı bir mekanda, çok sayıda ziyaretçisi olan bir yatır. Türbenin altında bulunan mağaradan taş alıp dilekte bulunanlar, dilekleri yerine geldikten sonra taşları tekrar geri getirirler. Şıpşıp Dede’nin hemen yanında bir de piknik alanı var. Körfezi kuşbakışı gören bu mevkide çam ağaçlarının arasında güzel ve dinlendirici saatler geçirebilirsiniz.

Altınoluk Çok Arananlar

Altınoluk Muhafazakar Oteller    Altınoluk Bungalow Oteller    Altınoluk Apart    Altınoluk Otelleri    Altınoluk Pansiyonlar